Skip to main content

Sokaklarında hissedemediğiniz ne varsa bu salonda.

Mutlu Pazarlaar!
Pandemi sayesinde Berlin Filarmoni ile pazar kahvaltısı artık mümkün!

Linkteki video ise dünyanın bu en ünlü orkestrasının salonundan minik bir parça.

Ankara’da daha ortaokul öğrencisiyken edindiğim bir alışkanlıkla başladım bu sabah güne, müzik öğretmenimizle çoğu pazar sabahı 10:00 da Ulus’taki CSO’nun önünde buluşurduk. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Pazar Konseri’ni birlikte seyrederdik.

Konserin el ilanını, açık mavi/sarı kağıda basılmış üçe katlanmış A4leri hatırlıyorum, fuayede bir yerlerden bulup okur, konser boyunca bazen de sıkıldıkça elimde evirir çevirirdim.  

Evet, kimi zaman çok sıkılırdım, kimi zaman büyük heyecan duyardım. Pazar günü, sabah sabah kalkıp klasik müzik dinlemeye gelmiş iyi giyimli beyler ve hanımları net hatırlıyorum, salonun tozlu serin havasını da. Yüksek eğimli bir oturma düzeni vardı, ortalara arkalara oturunca mutlu olurdum, genelde konserle birlikte konseri dinleyen insanları da seyretmek bana çok tatminkar gelirdi. 

Sonra araya lise yılları, başka heyecanlar ve üniversite hazırlık kursları girdi, konser salonlarından ayrı düştük.

Gelelim 2017 yılına

Şimdilerde pazar günü saat 10:00 – 12:00 arası televizyonu açsam neyle karşılaşırım hiç bilmiyorum ama bir de uzun yıllar boyunca TRT 1 ‘de Hikmet Şimşek’le Pazar Konseri vardı, hayal meyal onu da hatırlayalım.. Kendisinin bizim kuşağa büyük katkısı olmuştur, ufkumuzu genişleten huzurlu pazarlar hediye etmiştir.

Linkteki video Berlin Filarmoni Orkestrası’nın Yılbaşı Konseri’nde kaydedildi.

Evet, mimari açıdan bir başyapıt kabul edilen o salonda canlı bulunup bu keyfi tatma şansına sahip olmuştum. Çok eşsiz bir deneyimdi. Video kısa çünkü aslında telefonu çıkarıp kayıt almak o salonda büyük görgüsüzlük.

Bina demişken, Berliner Philarmoniker Konser Salonu II.Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından bombalanan salonun yerine 1963’da tamamlanarak hizmete açılıyor. Konser alanı üzüm bağı tarzında modellendiğinden sahnenin yanında arkasında beklemediğiniz her yerde farklı yüksekliklerde seyirci koltukları var.

Bir kere salona girince koltuğunuzu arama süreci aynen “Aa burda da insanlar var, aaa burda da oturaklar var.” şeklinde ilerliyor.

İçerde kendinizi konumlandırmak, aradan sonra aynı koltuğu bulmak da bu yüzden oldukça zor, sürprizli bir salon kendisi. Lobi, gardrop alanı, merdivenler hepsi 60’lar kokuyor. Ben o yılların mimarisinin o pastel tonlarına, geniş geometrik desen kullanımına zaten bayıldığımdan müzik daha başlamadan yaşadığım bu deneyimden mest olmuş haldeydim.

Neyse efendim, yerimizi bulup oturduk, konser başladı. Herkes pür dikkat sahneye odaklı. İçeriyi orkestradan taşan rengarenk sesler dolduruyor, allahım ne büyük bir zevk..

Ve benim o anı ileride hatırlama istediğim çevre koltuklardan homurtular duymaktan çekinme korkuma galip gelince, hoop, telefonu cebimden çıkarıp hiç olmazsa bi 7-8 saniyelik görgüsüzlüğümü yapıveriyorum, ve her şey telefonuma kaydoluyor. İtiraf edeyim gerçekten de çok tepki almıştım ama pişman değilim. 


Klasik Müziğin Başkenti Berlin

Biliyorsunuz hem ülkenin hem de klasik müziğin başkenti Berlin. Almanlarla ilgili ne düşünüyorsunuz bilmem ama kibarca söylemek gerekirse; duyguların ifadesi konusunda pek de başarılı olmadıkları konusunda bir oybirliği vardır.

Uygarlıklarının üzerine yükseldiği ve günlük yaşantıda neredeyse elle tutulur bir istikrarla somutlaşan, toplumun tıkır tıkır işlemesine yarayan tüm o sol beyin yetkinliklerini ise tartışmaya sanırım gerek yok.

Diğer yandan bu salonu tasvir etmek gerekirse, sanki Almanya sokaklarında pek de sık deneyimleyemediğimiz içlerinde biriktirdikleri tüm o sağ beyin yetkinliklerini ve duyguları biriktirip bu konser salonunda başınızdan aşağı boca ediyorlar.

Sanata ve estetiğe doyulan anlar yaşatıyorlar..

Bugün ise ne güzel ki Pandemi sayesinde Berlin Filarmoni artık mutfağımıza kadar girebiliyor.

Bu sabah internet sayfaları sağolsun; kendime güzelinden bir Pazar Konseri yaşattım.

Belki de alabildiğine duygu yüklü olduğundan kendini dengelemek için ciddiyet sahibi frakların, takım elbiselerin, siyah eteklerin altına saklanmış bu müziğe ilgi duyuyorsanız;

https://www.digitalconcerthall.com/en/live buradan her istediğimizde ruhumuz şenlenebiliyor.

İlgilere,

huzurlu pazarlar
y

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights